donderdag 27 september 2012

Productpaspoort: Banaan

Als een banaan precies goed rijp is, hoor je de schil niet als je hem pelt.

Creatief koken begint altijd met gedegen warenkennis, daarom vind je op onze blog regelmatig een productpaspoort van een alledaagse culinaire hoofdrolspeler. Vandaag nemen we banaan onder de loep. Op Gastronomixs vind je op dit moment 10 componenten met banaan, maar houd de website goed in de gaten, want binnenkort breiden we dit schema uit!
De banaan is veel meer dan fruitschaalgarnituur, het is een multifunctioneel ingrediënt van de moderne dessertkeuken. In de voorbije jaren speelde dit zetmeelrijke fruit alleen een hoofdrol in de wereldberoemde bananasplit en misschien een kleine bijrol in een verse fruitsalade. Maar zoals gezegd is de banaan helemaal terug en daarom leek het ons tijd om eens te kijken wat er allemaal meer kan met deze gekromde vrucht. 
Je kunt het maar (w)eten!
 • Bananen groeien aan planten en niet aan bomen! De plant is de grootste (kruidachtige) grassoort van de wereld en wordt tussen de 5 en 7,5 meter hoog zonder houten stam.
 • Origineel afkomstig uit Zuid-Oost Azië , waar nog steeds veel oude rassen groeien.
 • Bijna in alle gebieden waar bananen gecultiveerd worden is de vrucht het belangrijkste ingrediënt van het basis voedsel voor de inwoners. Net als de aardappel voor ons Nederlanders.
 • Oorspronkelijk vermeerderde de plant zich d.m.v. zaden. Alleen nog een paar oerrassen met oneetbare vruchten hebben deze nog. In de ‘moderne’ vruchten zijn nog wel de zwarte puntjes te zien van wat ooit vruchtbeginsels waren. Nu plant hij zich voort langs vegetatieve weg.
 • Na ongeveer 9 maanden is de plant 9 meter hoog en heeft een bladerenkroon van zeven meter breed.
 • Op z’n kop hangend groeien ze naar boven, naar het licht, waardoor ze lekker krom zijn!
 • Onze bekende gele rakker word ook wel ‘dessert banaan’ genoemd , en hier ook het meest verkocht. 
 • Alleen zeer warme en natte gebieden zijn goed voor de teelt. Vooral in Midden- en Zuid-Amerika groeit het gewas hard. Bij temperaturen van gemiddeld 27 graden en 2500 mm neerslag.
 • Heel het jaar rond kan er geoogst worden. Dat betekent dat er twee en een half keer meer opbrengst is als bij de aardappelteelt. Daarom is de banaan wereldwijd een hele belangrijke zetmeel leverancier.
 • Dessertbananen rijpen nooit aan de tros. Ze zouden dan melig en wrang smaken. Ze worden in speciale dozen verpakt. Deze zijn voorzien van op elkaar aangesloten ventilatie gaten die de luchtstroom bevorderen. Nadat ze in cellen worden geplaatst, draait de rijper een ethyleen (soort rijpingsgas) patroon op de deur van de cel. Door het gas te doseren kan bijna exact bepaald worden wanneer de bananen rijp zijn.
 • Als een banaan precies goed rijp is, hoor je de schil niet als je hem pelt.

1 opmerking:

 1. Ok. Dat ga ik eens proberen de volgende keer dat ik een banaan ga pellen. Ben heel benieuwd.

  BeantwoordenVerwijderen