vrijdag 14 september 2012

Expositie 40 jaar El Bulli

El Bulli, het wereldberoemde restaurant van Ferran Adrià in Spanje, sloot na 40 jaar op 31 juli 2011 (tijdelijk) haar deuren. Ferran is één van de weinige culinaire vernieuwers aller tijden, en dat geeft meer dan genoeg materiaal om een expositie te realiseren. In Palau Robert te Barcelona is er een fantastisch en interactief overzicht te zien van 40 jaar El Bulli. Wij liepen er per ongeluk tegen aan en delen onze ervaring graag met je!
  
De expositie bevat de gehele tijdlijn van El Bulli (zie foto links). Wist je dat El Bulli oorspronkelijk gestart is als een minigolfbaan? Het werd El Bulli genoemd naar de buldogs die de eigenaren van de minigolfbaan hadden. Pas vanaf 1970 werd de kwaliteit van het eerder eenvoudige restaurant continu verhoogd. De eerste Michelinster werd verkregen toen de Fransman Jean-Louis Neichel de kookscepter in het restaurant zwaaide van 1975 tot 1980. 

Sinds 1984 wordt de keuken van het restaurant sterk beïnvloed door Ferran Adrià, die het restaurant kocht in 1990. In 1990 kreeg het restaurant ook de tweede Michelinster. In 1995 volgde de 19 punten-waardering van Gault Millau, als eerste restaurant in Spanje. In 1997 volgde de derde Michelinster en werd het bedrijf één van de drie restaurants met drie Michelinsterren in Spanje in dat jaar. Op de (lange!) tijdlijn die te zien is bij de expositie zijn ook leuke anekdotes en persoonlijke foto's en geschreven notities van Ferran en zijn broer Albert Adrià terug te vinden.

Op 31 juli 2011 was El Bulli voor het laatst open als restaurant. In 2012 en 2013 zal het helemaal gesloten zijn, in 2014 zal het heropenen als 'culinair onderzoekscentrum'. De naam zal worden veranderd in 'El Bulli Foundation'.

Ferran Adrià is uitgegroeid tot een icoon, waardoor hij ook vele covers van (culinaire) magazines gesierd heeft (zie foto rechts). Dit is een kleine greep uit de muur van boeken en covers waar hij op te zien is.

Uiteraard gaat er ook veel aandacht uit naar zijn creaties. Sommige zijn gefotografeerd, andere zijn gefilmd. Het apparatuur en de materialen die hij gebruikte (of zelfs uitgevonden heeft!) staat ook tentoon gesteld. 

Als klapper op de expositie een verlichte muur waarop al zijn creaties miniscuul te zien zijn... Prachtig en wat een goed overzicht van al de innovatieve technieken die El Bulli ons gebracht heeft!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten