maandag 3 september 2012

Culinaire reis: Japan


De zomervakantie is voor de meeste mensen alweer voorbij. Ben jij op vakantie geweest? Een reis maken staat garant voor nieuwe inzichten, die je kunt gebruiken bij het creëren van nieuwe gerechten. Zoals je weet kijken wij altijd verder dan onze landsgrenzen. We hebben je deze zomer via onze blog al naar allerlei uithoeken van de wereld meegenomen. Deze week laten we je onze culinaire highlights van Japan zien!

Culinaire cultuur
Japan: het land van de reizende zon. Ook het land waar de keuken zich niet alleen typeert door bepaalde ingrediënten, maar ook door de manier waarop het eten geserveerd wordt. Het Boeddhisme is een belangrijke godsdienst in Japan. Harmonie is een belangrijk codewoord, ook in de keuken. Dit zie je zowel terug in de combinatie van verschillende producten en gerechten als in de opmaak van de gerechten. De natuur is de belangrijkste inspiratiebron voor de Japanse keuken, dit zie je dan ook terug in de verse seizoensproducten die gebruikt worden.

Culinaire highlights
Sushi, tempura en rauwe vis. Een paar dingen uit de Japanse keuken die de laatste jaren steeds geliefder zijn geworden in Nederland. Sushibars verschijnen op dit moment overal, maar de Japanse keuken heeft nog véél meer te bieden! Rijst is natuurlijk een belangrijk onderdeel van de Japanse keuken. De ceremoniële rijscake mochi is zowel voor de rijke en arme Japanners een belangrijk gerecht in de tijd rond nieuwjaar. Het is gemaakt van kleefrijst met een bepaalde vulling, bijvoorbeeld een stuk fruit. Je vindt ze rond nieuwjaar in heel Japan in allerlei vormen en kleuren (zie afbeelding bovenaan)!

Tataki is een wat minder bekend Japans fenomeen. Het is een typisch Japanse manier om vlees of vis te bereiden. Het vlees of de vis wordt heel kort dichtgeschroeid boven hoog vuur, vervolgens wordt het kort gemarineerd in azijn en in dunne plakjes gesneden. Het wordt op smaak gebracht met bijvoorbeeld gember. Op Gastronomixs vind je sinds afgelopen weekend de compositie tataki van rund met korianderpesto en salade van cressen. De bereidingswijze zorgt voor een supermals resultaat. De dressing is gemaakt van tsuyu, een combinatie van sojasaus en dashi. 

De Japanse keuken omvat nog talloze inspirerende producten en gerechten. Ga ook zelf eens op zoek, bijvoorbeeld in toko's!

Volgende week nemen we je mee naar onze laatste bestemming van deze reeks blogs: Costa Rica!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten