maandag 10 september 2012

Culinaire reis: Costa Rica

De zomervakantie is omgevlogen en bijna iedereen is weer aan het werk. Denk jij nog vaak terug aan de vakantie? En heb je inspirerende dingen gezien die je nu binnen je werk kunt gebruiken? Een reis maken staat garant voor nieuwe inzichten. Zoals je weet kijken wij altijd verder dan onze landsgrenzen. We hebben je deze zomer via onze blog al naar allerlei uithoeken van de wereld meegenomen. Vandaag nemen we je nog één keer mee naar een bijzonder land: Costa Rica!

Culinaire cultuur
Veel verse groenten en fruit worden gebruikt in de Costa-Ricaanse keuken. Een heerlijke verse guanabana, of een verse limonade koop je voor een prikkie op de lokale markt. Basisproducten zijn: bonen, rijst, maïs en wortelknollen. Omdat Costa Rica tussen twee oceanen ligt is er voor visliefhebbers veel te vinden! Traditioneel worden veel gerechten bereid met een grote hoeveelheid verse koriander, voor de meeste toeristen is dit wel even wennen! Porties zijn in Costa Rica altijd zeer royaal, daarmee is het niet echt een land voor fijnproevers, maar wel voor mensen die van veel lekker eten houden!

Culinaire highlights
In Costa Rica wordt traditioneel ontbeten met gallo pinto. Het bestaat uit een mengsel van rijst en zwarte bonen, vaak met ui en paprika. Het mengsel wordt ook gebruikt om bijvoorbeeld empanadas mee te vullen. Wil je er zelf eens mee experimenteren? Onder deze blog vind je het recept! Als dessert wordt vaak 'tres leches' geserveerd. Het is spongecake gemaakt van drie 'soorten' melk: gecondenseerde melk, verse volle melk en geëvaporeerde melk. Zie je bocca's op de kaart staan in Costa Rica? Dit zijn Costa-Ricaanse tapas, zeer de moeite van het proeven waard!

Receptuur Gallo Pinto


Ingrediënten
450
gram
gekookte rijst (1 dag oud)
300
gram
gekookte zwarte bonen
2
eetl.
gesnipperde ui
1
eetl.
kleingesneden paprika
2
eetl.
verse koriander
3
plakken
bacon
2
eetl.
olie
½
eetl.
worcestershiresaus
½
eetl.
tabasco

Werkwijze

Fruit de ui met de paprika in de olie op middelmatig vuur. Voeg de bonen toe en kook twee minuten. Voeg rijst toe, meng goed en kook nog 3 minuten. Voeg de worcestershiresaus, tabasco en koriander toe. Garneer met bacon en eventueel met zure room.

Met dank aan Eefke van Pelt en Henrieke Ouwerkerk (foto, recept & info).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten