maandag 24 september 2012

Creatiemethode: JUST NOTICEABLE DIFFERENCE

Door een kleine twist te geven aan een bestaand gerecht, ontstaat er een totaal andere beleving.

Bij het creëren van een gerecht kun je verschillende startpunten en denktechnieken gebruiken. Op Gastronomixs vind je creatiemethodes die je hierbij op weg helpen. Ze helpen je om een kloppend gerecht met een verhaal neer te zetten. Aan de gegeven creatiemethodes zijn als voorbeeld ervan ook composities gekoppeld.

Eén van de creatiemethodes die je op Gastronomixs vindt is JUST NOTICEABLE DIFFERENCE. Als eindpunt neem je in dit geval een herkenbaar gerecht, je brengt alleen kleine veranderingen aan. Op deze manier vergroot je de beleving aan tafel: iets dat vaak vergeten wordt! Je kunt bijvoorbeeld een kleine verandering aanbrengen in de bereiding, of een kleine verandering van ingrediënt. 

Neem bijvoorbeeld saté, nog altijd een van de grootste terrastoppers en een onmisbaar gerecht op vele lunchkaarten. Wanneer je de kleine variaties aanbrengt, kun je dit herkenbare gerecht plotsklaps als een verfrissend gerecht neerzetten! In dit geval is de saté bijvoorbeeld zelf gemarineerd, is de kroepoek nét even anders en wordt er in plaats van plakjes komkommer een Thaise variant bij geserveerd. 

Een andere compositie die bij deze creatiemethode hoort is Filet Americain van kalf met augurk. De presentatie is verrassend en er worden er in plaats van de herkenbare plakjes augurk twee bijzondere bereidingen van augurk bij geserveerd. 

Neem snel een kijkje bij alle creatiemethodes op Gastronomixs en ga zelf aan de slag!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten