dinsdag 7 augustus 2012

Yuzu

Yuzu wordt net als veel andere Japanse citrusvruchten (zie blog over Sudachi) steeds bekender. In deze blog gaan we in op de herkomst en enkele toepassingen van deze kleine gele vrucht. 

Yuzu is in de culinaire wereld geliefd, vooral door zijn complexe smaak. De smaak van yuzu is minder hard dan de smaak van een Europese citroen, maar wel een beetje kruidig en scherp. In Nederland is verse yuzu niet goed verkrijgbaar. Wel wordt er yuzusap, gedroogde yuzuschil, yuzupuree en gesuikerde yuzu verkocht. Yuzu wordt zowel in zoete als hartige gerechten gebruikt. 

Oorspronkelijk komt de vrucht uit China en Korea, maar tegenwoordig komt het voornamelijk uit Japan. De struik waar yuzu aan groeit kan goed tegen vorst, daarom is het ook mogelijk om yuzu te telen in delen van de koude gebergtes van Japan. De bloem van de yuzuplant wordt veel in cosmetica gebruikt. 

In Japan wordt de vrucht gebruikt ter garnering (schil), maar ook het sap wordt gebruikt. Er is zelfs yuzu-azijn te koop. Ook in thee, wijn, frisdrank en alcoholische dranken vind je yuzu terug. Yuzu Kosho (afbeelding rechts) heb je misschien wel eens in de toko zien staan, dit is een pittige saus/pasta van yuzuschil, chilipeper en zout. 

Deze maand vind je op Gastronomixs de compositie garnalencocktail in de branding. Yuzu wordt hierbij gebruikt om 'schelpjes' mee te maken, met behulp van agar agar en een siliconenmal. In een eerdere compositie die Wouter van Laarhoven* met Gastronomixs deelde werd yuzu gebruikt in een vinaigrette

Op Gastronomixs vind je op dit moment ook een aantal componenten waarin yuzu gebruikt wordt, dit zijn:
- Geïnfuseerde radijs (met yuzusap)
- Hazelnoot en yuzuvinaigrette
- Ingelegde venkel met koriander en yuzu
- Yuzupastilles

Geen opmerkingen:

Een reactie posten