woensdag 29 augustus 2012

Uitgelichte compositie #20

Een moderne variant op één van de grote tachtigerjaren klassiekers is de compositie die we vandaag uitlichten: garnalencocktail in de branding. Met behulp van één van de creatiemethodes van Gastronomixs (in dit geval natuur) is het gerecht op een hoger niveau getild en is er spanning gezocht in smaak, structuur maar ook in presentatie. 

Het strand is natuurlijk een prachtige keuze om de presentatie op te baseren. Door gebruik te maken van siliconenvormen zijn vormen als schelpjes, die het gerecht een speelse twist geven, eenvoudig te maken. Citrusvruchten combineren perfect in deze compositie met de garnalen(salade). Het is een frisse compositie die bestaat uit de volgende componenten:

- Garnalensalade
- Schelpjes van cocktailsaus
- Schelpjes van yuzu
- Strand/zand
- Citroenbranding/wolkjes

Met deze uitgelichte compositie willen we laten zien dat je ook kunt variëren met één ingrediënt, namelijk de citrusvrucht. De citrusvruchten zijn nu verwerkt als gel (schelpjes) en schuim, maar je kunt natuurlijk veel meer met citrusvruchten. 

Segmenten van citrusvruchten zijn erg decoratief en zouden in deze compositie ook niet misplaatst zijn. De in zout ingelegde citroen zou qua smaak een leuke toevoeging zijn. Je kunt dit gebruiken in plaats van zout! De yoghurt-citrus aroma's zorgen voor een frisse smaak bij dit gerecht, de gegrilde citroen zorgt juist voor een lichte karamelsmaak en combineert prima met vis.

Varieer je liever met een andere citrusvrucht dan citroen? Ga dan eens aan de slag met yuzu! Wat minder zuur dan een citroen en prima inzetbaar in een voorgerecht als deze. Of maak het nog spannender en gebruik boeddha's hand eens!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten