woensdag 1 augustus 2012

Uitgelichte compositie #16

Het is weer woensdag én de eerste dag van de maand augustus! Dat betekent dat er weer een reeks nieuwe composities voor je klaar staat op Gastronomixs. We lichten vandaag de compositie tarte tatin van rode ui, met honing gekarameliseerde geitenkaas, jonge bietjes en krokante venkel voor je uit. Een mooie variatie op de salade geitenkaas, waarbij naast de geitenkaas de rode biet, rode ui en venkel centraal staan. 

Salade geitenkaas is op veel menukaarten te vinden. Geitenkaas combineert perfect met hartige smaken, bijvoorbeeld spek. In deze compositie zorgt de gekarameliseerde ui voor deze smaak, uien (zeker gekarameliseerd) bevatten namelijk ontzettend veel umami! De compositie bestaat verder uit de volgende componenten:

- Gegrilde bietjes
- Geitenkaas
- Krokante geschaafde venkel en rucola
- Uiensiroop
- Tarte tatin van rode ui

De venkel zorgt in dit gerecht voor een krokante frisse noot. Venkel kan ook voor een hartige en zoete smaak zorgen als je hem karameliseert. Gekarameliseerde venkel combineert ook heel goed met rucola. Ook met venkelragout of venkelsalade met sinaasappel en olijfolie kun je evolueren op dit gerecht. 

Rode biet is een groente waar veel meer mee kan dan veelal gedacht wordt. Wat dacht je van een saus van rode bieten? Een saus met veel karakter, net als eigenlijk alle groentesauzen. Eenvoudig te maken en ze zien er altijd prachtig uit. Een kleurrijke toevoeging aan dit gerecht zouden ook pickles van rode biet kunnen zijn. Door het inlegvocht van sushigember te gebruiken ontstaat er een scherpe en frisse smaak. Of misschien toch eens aan de slag gaan met een espuma van rode biet?

Blijf variëren op bestaande composities en creëer je eigen composities met Gastronomixs!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten