donderdag 9 augustus 2012

Productpaspoort: Paprika

Je zou het misschien niet verwachten maar paprika is familie van de aardappel...
Creatief koken begint altijd met gedegen warenkennis, daarom vind je op onze blog regelmatig een productpaspoort van een alledaagse culinaire hoofdrolspeler. Vandaag nemen we paprika onder de loep. Op Gastronomixs vind je op dit moment 12 componenten met deze veelzijdige topper.Paprika

De oorsprong van de paprika ligt in Zuid- en Midden-Amerika. De Spanjaarden leerden de vrucht kennen van de Azteken en de Maya's tijdens hun veroveringstochten. Aan het einde van de 16e eeuw werd de paprika voor het eerst geïntroduceerd in de landen rond de Middellandse Zee. Via Italië werd de paprikaplant vervoerd naar de Balkan en Hongarije, waar de vruchtgroente z'n naam kreeg.

Paprika heeft een stevige vruchtwand en een leerachtige schil. In de vrucht zit een niervormige, witte kern waaraan de zaden zitten. Er bestaan verschillende kleuren en vormen paprika's. De gele, oranje, bruine en paarse paprika's hebben dezelfde vorm als de bekende rode en groene paprika's. De witte en minder bekende lila paprika’s hebben een langwerpige vorm en een spitse punt. Er zijn ook mini paprika's op de markt gekomen. De smaken van de verschillende paprika's lopen uiteen. De groene paprika heeft een pittige smaak evenals de paarse soort; ze zijn beide eigenlijk nog onrijp. De smaak van de rode, gele, oranje en bruine paprika neigt meer naar de zoete kant. De smaak van de witte en de lila ligt er tussenin. Hollandse paprika's zijn het gehele jaar verkrijgbaar, behalve in februari. De topaanvoer is in augustus en oktober. Er is ook import uit Middellandse Zee landen, de Canarische Eilanden en uit Afrika en Israël.

Je kunt het maar (w)eten!
  • Columbus bracht de paprikaplanten naar Europa na zijn ontdekking van Amerika.
  • De paprika is rechtstreeks verwant aan de chilipeper.
  • De paprika behoort - net als de aardappel, tomaat en de aubergine - tot de nachtschade familie.
  • De rode paprika bevat dubbel zoveel vitamine C als groene paprika's.
  • Paprika's worden beter niet in de koelkast bewaard maar bij een temperatuur van 10 à 13 graden.
  • Paprika's zijn zeer gezond. Ze bevatten veel vitaminen en mineralen en zo goed als geen calorieën.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten