vrijdag 3 augustus 2012

Muskaatnoten en foelie

Er zijn ontzettend veel specerijen waar we de herkomst eigenlijk niet zo goed van weten. Warenkennis of kennis van ingrediënten is absoluut een belangrijke basis voor iedere chef. Daarnaast is het vaak ook heel interessant om te weten hoe een bepaalde specerijen groeien. 

Bijvoorbeeld nootmuskaat en foelie, allebei afkomstig van de nootmuskaatboom. Al sinds de Middeleeuwen zijn beide specerijen ontzettend geliefd en tijdens de VOC-tijd werd er flink gehandeld in nootmuskaat en foelie. Er zijn vrouwelijke en mannelijke nootmuskaatbomen en de eerste zorgen voor de vruchten.

De muskaatnoot is de zaadkern van de vrucht van de nootmuskaatboom. Om de noot zit de zogenaamde 'zaadrok': de foelie. Op dat moment is de muskaatnoot helemaal bruin en de foelie dieprood (zie afbeelding linksboven). Na de oogst wordt de foelie van de noot afgehaald en wordt de noot gerookt en gedroogd. Als laatste wordt de noot (wit) gekalkt, dit om de noot tegen insecten te beschermen en het kiemvermogen te verkleinen. 

Nootmuskaat en foelie zijn beide specerijen. De woorden specerijen en kruiden worden vaak door elkaar gebruikt. Kruiden zijn meestal het bladgroen of houtvrije stengels van een plant die groeit in een gematigd klimaat. Specerijen zijn bloem-knoppen, meeldraden, zaadjes, vrucht, bast en wortelstok van planten die groeien in een tropisch klimaat.

3 opmerkingen:

 1. dit om insecten te beschermen en het kiemvermogen te verkleinen is textueel fout.
  Ik mis: de noot TEGEN insecten

  Mvg
  R. Vos

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Bedankt voor je reactie! Je hebt gelijk, we hebben het direct aangepast. Groet, team Gastronomixs

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Waar kan ik dit product verkopen op de Internationale markt? Of waar vind ik de importeurs voor Europa? Ik woon in Indonesië tidore. En ons land staat vol met deze bomen

  BeantwoordenVerwijderen