maandag 6 augustus 2012

Culinaire reis: VietnamDe zomervakantie is in volle gang! Ga jij ook nog op vakantie? Een reis maken staat garant voor inspiratie om weer nieuwe gerechten te creëren. Zoals je weet kijken wij altijd verder dan onze landsgrenzen. Daarom nemen we je deze zomer via onze blog mee op reis langs een aantal culinaire highlights die we tijdens een van onze eigen reizen ontdekt hebben. Van Vietnam tot Peru en van Japan tot Costa Rica. Deze week is onze bestemming: Vietnam!

Ondanks dat Vietnam lange tijd een kolonie van Frankrijk is geweest zie je dit nog maar weinig terug in de eetcultuur. In het zuiden van Vietnam is de Franse invloed nog licht voelbaar, hier vind je Franse wijnen en is stokbrood heel normaal. De Vietnamese keuken wordt ook wel 's Werelds eerste fusiekeuken genoemd. Dit met name door invloeden van buurlanden als Thailand (gebruik van veel kruiden), Maleisië en China (loempia's, roerbak- en rundvleesgerechten). Rijst staat aan de basis van ieder gerecht, met daarbij verse groenten, vlees, vis en kruiden. De Vietnamese keuken kan omschreven worden als zoet en kruidig. 

Culinaire highlights 
Nuoc Mam is saus van gefermenteerde vis. Dit ingrediënt is onmisbaar in de Vietnamese keuken. Zoals wij zout gebruiken, gebruiken ze in Vietnam Nuoc Mam. Xeo is rijstwijn, een drank die al eeuwenlang door de Vietnamese bevolking gedronken wordt. Mien Luon (zie afbeelding rechts) is ook een culinaire highlight. Het is een paling soep met cassave. Als laatste is Nem een specialiteit van de Vietnamese keuken. Dit is een opgerolde rijstpannenkoek met als ingrediënten vermicelli, krab, stukjes varkensvlees, ui, eieren en zeepaddenstoelen.

Culinaire cultuur

In Vietnam vind je overal langs de weg kraampjes met eten en drinken. Veel mensen eten snel even iets op straat, of nemen het mee op de brommer. Bekende gerechten die je in zulke kraampjes tegen kunt komen zijn: Pho (bamisoep) en Banh Da (rijstflensje met vulling die je zelf kiest). Er wordt veel gebruik gemaakt van verse ingrediënten en groenten en van weinig vet, waardoor het een erg 'gezonde keuken' is.

Doordat Vietnam veel Boeddhistische inwoners heeft zijn er ook veel vegetarische gerechten te vinden, waaronder vegetarische loempia's. In Vietnam wordt bewezen dat je zonder vlees en vis heel bijzonder kunt koken. Ook omdat er veel aandacht besteed wordt aan de presentatie van het eten (bijzondere snijtechnieken etc.) ziet een bordje met fruit er al snel feestelijk uit. 

Een reis leidt altijd tot veel inspiratie, wat je weer in je eigen keuken kunt gebruiken om nieuwe gerechten te creëren. Op Gastronomixs vind je de creatiemethode reizen, waarin uitgelegd wordt hoe je aan de slag kunt gaan met een reiservaring als startpunt van een gerecht.

Volgende week nemen we je mee naar... Mongolië!

1 opmerking: