maandag 27 augustus 2012

Culinaire reis: Peru

De zomervakantie loopt nu echt ten einde. Ben jij op vakantie geweest? Een reis maken staat garant voor inzichten, waardoor je weer nieuwe gerechten kunt creëren. Zoals je weet kijken wij altijd verder dan onze landsgrenzen. We hebben je deze zomer via onze blog al naar allerlei uithoeken van de wereld meegenomen. Deze week laten we je onze culinaire highlights van Peru zien!

Culinaire cultuur
Denk je dat de Peruaanse keuken alleen uit maïs en bonen bestaat? Dan moet je snel eens een bezoekje brengen aan dit prachtige land. De afgelopen jaren is de keuken geëvolueerd tot een diverse keuken waar de smaken van vier continenten samenkomen. Peru kent twaalf lokale keukens met invloeden van verschillende immigranten (o.a. Spanje, China en Italië). Samen met de Franse en de Chinese keuken wordt de Peruaanse keuken als een van de beste van de wereld bestempeld. Ferran Adrià heeft ook al eens uitgesproken dat Peru dé nieuwe inspiratiebron wordt, samen met Korea en China...

Eten is in Peru een serieuze bezigheid en er wordt dan ook veel zorg en aandacht aan besteed. Zowel in de elite-keukens in de stad als in de boerenkeukens in het Andesgebergte is eten een belangrijk onderdeel van de cultuur. De aardappel speelt de hoofdrol in veel gerechten, Peru is immers het geboorteland van de aardappel! Er groeien talloze soorten die in de Westerse keuken amper worden gebruikt. Op de afbeelding links zie je een greep uit de verschillende soorten aardappelen afkomstig uit Peru.

Culinaire highlights
Een bekend Peruaans gerecht is ceviche: een rauwe visschotel. Voor deze visschotel kunnen verschillende vissoorten worden gebruikt. De vis wordt niet gekookt, maar gemarineerd in limoensap in combinatie met verschillende kruiden en specerijen. Door het zuur van de limoen wordt de eiwit-structuur veranderd waardoor de vis steviger en eetbaar wordt (door lang marineren met in zuur worden bacteriën gedood). Aan de vis worden vervolgens ingrediënten toegevoegd als zoete aardappel, avocado, maïs en ui. De bereiding van ceviche is sterk afhankelijk van de regio waar je je bevindt. 

Een traditionele cocktail van Peru is Pisco Sour (zie afbeelding rechts). De cocktail bestaat uit Pisco (sterke drank gedistilleerd uit druiven), geklopt eiwit, ijs en veel limoensap. Op deze bekende cocktail zijn ontzettend veel variaties te vinden, erg interessant om ook zelf eens mee aan de slag te gaan. 

Een reis leidt altijd tot veel inspiratie, wat je weer in je eigen keuken kunt gebruiken om nieuwe gerechten te creëren. Op Gastronomixs vind je de creatiemethode reizen, waarin uitgelegd wordt hoe je aan de slag kunt gaan met een reiservaring als startpunt van een gerecht.

Volgende week nemen we je mee naar... Japan! De week daarna is het alweer de laatste editie van deze reeks blogs, met als bestemming Costa Rica.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten