maandag 20 augustus 2012

Culinaire reis: ChinaDe zomervakantie loopt langzaam ten einde. Ben jij op vakantie geweest? Een reis maken staat garant voor inzichten, waardoor je weer nieuwe gerechten kunt creëren. Zoals je weet kijken wij altijd verder dan onze landsgrenzen. We hebben je deze zomer via onze blog al naar allerlei uithoeken van de wereld meegenomen. Deze week duiken we in de culinaire highlights van: China!

Culinaire cultuur
Door de immense grote van het land China kent het veel verschillende eetculturen. Er zijn weinig keukens die zo divers zijn als die van de Chinezen. Elk gebied in China kent zijn eigen producten, gerechten en gebruiken.  Een leidraad of overeenkomst tussen de verschillende eetculturen is de Ying-Yang-filosofie. Gerechten bevatten vaak twee contrasten, zoals zout en zoet. Wanneer je alle regio's in korte tijd wil proeven moet je in Hong Kong (Zuid China) zijn, waar alle regionale keukens vertegenwoordigd zijn. In Peking vind je voornamelijk regionale producten, zoals natuurlijk de beroemde pekingeend. Op de foto links hiernaast zie je de garnituren die geserveerd worden bij een traditionele pekingeend, te gek toch?!

Het eten van gerechten gaat vaak gepaard met bepaalde rituelen. Eet je met stokjes, dan dien je je aan verschillende voorschriften te houden. Je mag er bijvoorbeeld niet mee in je eten roeren, of er mee in je eten prikken. Waarom ze in China met stokjes eten? Daarover bestaan verschillende verhalen. Men zegt dat het komt doordat er vroeger in hete potten gekookt werd, en als daar iets uit geproefd moest worden werd dat met wilgentakjes gedaan (later stokjes). Overigens wordt er nu nog steeds veel gebruik gemaakt van de Chinese hotpot, die je ziet op de foto rechts. Anderen beweren dat het eten met stokjes met name uit praktische overwegingen is, omdat in Azië vrijwel alles voorgesneden is, waardoor je in principe geen mes en vork meer nodig hebt.

Culinaire highlights
Veel gerechten die je in China vindt zijn ook bekend in Nederland, vaak in een aangepaste versie. Iedereen kent babi-pangang, pekingeend, dim sum, loempia's en foe-yong hai. Wat je op de markten in China ook veel tegen komt zijn insecten, zie kleine foto rechts. Het is de normaalste zaak om zo'n stokje als tussendoortje te nuttigen... Maar wij houden het toch liever bij de fijne verse bereidingen zoals bij de pekingeend en hotpot!

Een reis leidt altijd tot veel inspiratie, wat je weer in je eigen keuken kunt gebruiken om nieuwe gerechten te creëren. Op Gastronomixs vind je de creatiemethode reizen, waarin uitgelegd wordt hoe je aan de slag kunt gaan met een reiservaring als startpunt van een gerecht.

Volgende week nemen we je mee naar... Peru!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten