zaterdag 4 augustus 2012

Creatieve sessie: klassieker


Is het deze zomer wat rustiger in het restaurant? Organiseer dan eens een creatieve sessie met je collega's! Uiteraard gebruik je Gastronomixs als dé culinaire ideeëngenerator voor je creatieve sessie. Wij helpen je op weg en geven je drie verschillende handleidingen. Deel 3: een klassieker als startpunt.

Benodigdheden:
- Minimaal 3 enthousiaste personen
- Een laptop waarop Gastronomixs draait
- Iedereen neemt één kookboek mee
- Post-it's, A4 papier en stiften
- Een verfrissend drankje

Voorbereiding:
Het is handig om met een goed gevarieerd gezelschap te zijn: jongens uit de keuken, meiden uit de bediening en van allerlei leeftijden. Het is júist interessant om ook de part-timers en bediening bij de culinaire brainstorm te betrekken, want dan krijg je die verfrissende ideeën waar je naar op zoek bent!

Begin altijd met vaststellen van de opdracht: wat wil je bereiken met de creatieve sessie? Dit keer nemen we een klassieker als startpunt. Neem nu dame blanche, bananasplitvarkenshaas met champignonroomsaus, oma's draadjesvlees, tomatensoep, garnalencocktail, chocolademousse, biefstuk pepersaus en zo kunnen we nog even doorgaan... Herkenbare gerechten in een nieuw jasje, dat is volgens ons een gegarandeerd succes. Neem zo'n klassieker (of een aantal) beet en doorloop de volgende 5 stappen...

Werkwijze:
1: Ga eerst individueel en in stilte aan de slag. Schrijf al je ideeën op verschillende post-it's. Iedereen plakt deze op een centrale plek (bijv. flip-over of whiteboard).

2: Pak Gastronomixs erbij en surf een kwartier rond en laat je inspireren. Kijk ook zeker bij creatiemethodes om op ideeën te komen, want daar zie je hoe je klassiekers  compleet anders kunt presenteren! Spit ook de meegenomen kookboeken door. Schrijf al je ideeën op verschillende post-it's en plak die bij de rest.

3: Nu ga je hardop en gezamenlijk zoveel mogelijk ideeën spuien! Niks is fout, alles mag gezegd worden, ieder idee kan een ander persoon weer op een nieuw idee brengen. Schrijf nieuwe ideeën op nieuwe Post-it en plak deze bij de rest.

4: Nu gaan we ideeën trechteren: combineer en concretiseer alle ideeën. Sommige ideeën zijn misschien te hoog gegrepen: hoe kun je die vereenvoudigen zodat ze wel maakbaar zijn binnen jouw keuken of kookstijl?

5: Kies uiteindelijk de ideeën uit waar je mee verder gaat. Test deze ideeën in de keuken en proef ze, betrek hier ook je creatieve team bij! Evalueer samen het resultaat en bij succes: laat het je gasten proeven en vraag hun mening! 


Laat ons via Twitter #creatievesessie weten hoe het ging!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten