donderdag 30 augustus 2012

Boeddha's hand

Heb je het component gekonfijte boeddha's hand al gezien? Afkomstig van één van onze gastchefs, namelijk Nico Boreas**. Vrij onbekende producten als deze openen een nieuwe wereld vol mogelijkheden!

Vandaag een blog over deze aparte citrusvrucht. Naast boeddha's hand wordt deze vrucht ook wel boeddha's vingers genoemd. Boeddha's hand is oorspronkelijk afkomstig uit China en India, waar het nog altijd veel gebruikt wordt.

De vrucht lijkt totaal niet op de andere leden van de citrusfamilie en is meestal lichtgroen tot geel van kleur. De vrucht heeft een dikke, aromatische schil en slechts een kleine hoeveelheid wit vruchtvlees. Het witte vruchtvlees is niet sappig en bevat ook geen zaden. In tegenstelling tot de meeste citrusvruchten bevat de Boeddha’s hand geen bittere kern en daarom kun je de vrucht in zijn geheel in dunne plakken snijden en verwerken. De vrucht wordt vaak verwerkt als sukade, of in plakken gesneden en gecombineerd met vis of gebruikt in salades. Het kan zowel in hartige als in zoetige gerecht gebruikt worden, net als andere citrusvruchten.

Naast de culinaire functie, wordt de vrucht ook gebruikt zoals onder andere lavendel gebruikt wordt. Het wordt in kledingkasten en kamers gezet of gehangen om een frisse geur te verkrijgen. Om zijn sterke geur wordt het ook vaak gebruikt als basis voor parfums. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten