dinsdag 31 juli 2012

Sudachi

Gastronomixs is continue op zoek naar bijzondere ingrediënten en bereidingen van over de hele wereld. Sommige componenten op www.gastronomixs.com zijn gebaseerd op een typisch bereidingswijze van een ander land of bereid met producten uit het buitenland. 

In de compositie carpaccio van langoustine-staartjes met pompoencremeux en citrus heeft gastchef Nico Boreas** gebruik gemaakt van sudachi. Ooit gehoord van deze kleine, ronde, groene citrusvrucht? Al eeuwen wordt deze vrucht geteeld in Japan, maar buiten Japan is de sudachi vrijwel onbekend. 

In Japan wordt de citrusvrucht vaak gebruikt in combinatie met twee andere, vrij onbekende citrusvruchten, namelijk: yuzu en kabosu. Deze drie vruchten vormen de basis voor ponzusaus: een Japanse citrus-sojasaus

Sudachi wordt geoogst in het najaar, als de vruchten nog groen zijn. Wanneer ze later geoogst worden zijn de vruchten oranje van kleur. Sudachi combineert perfect met vis, de smaak is fris, maar scherper dan de smaak van een gewone citroen. De smaak wordt ook vaak omschreven als een combinatie tussen een mandarijn en een kaffirlimoen (djeroek poeroet). Verder bevat de sudachi veel meer calcium en vitamine C dan een normale citroen. 

In de keuken kun je er allerlei kanten mee op, het sap, de schil en het vruchtvlees kun je voor diverse doeleinden gebruiken. Nico Boreas** maakte met het sap een frisse gel, maar wat dacht je van sudachithee of ingelegde sudachi? Ga aan de slag en experimenteer met deze interessante vrucht!

Ken jij nog een bijzonder ingrediënt waar je meer van wil weten? Laat het ons weten en wij zoeken het voor je uit!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten