maandag 30 juli 2012

Culinaire reis: Curaçao
De zomervakantie is in volle gang! Ga jij ook nog op vakantie? Een reis maken staat garant voor inspiratie om weer nieuwe gerechten te creëren. Zoals je weet kijken wij altijd verder dan onze landsgrenzen. Daarom nemen we je deze zomer via onze blog mee op reis langs een aantal culinaire highlights van verschillende landen. Van Vietnam tot Peru en van Japan tot Costa Rica. Deze week is onze bestemming: Curaçao!

Culinaire cultuur
Ondanks dat er vrijwel niks verbouwd wordt op Curaçao heeft het een rijke eetcultuur. Je vindt circa 50 verschillende culturen op Curaçao en dit zorgt voor een mengeling van verschillende typische producten en tradities. De keuken van Curaçao wordt dan ook wel Creools (= mengeling) genoemd. Er zijn invloeden te zien van India, Spanje, Colombia en Indonesië, en uiteraard ook van Nederland. Die mengeling zie je ook in de supermarkten terug, er zijn producten van over de hele wereld te verkrijgen! Voor echt goede en ook goedkope producten kun je terecht op de verschillende markten die er zijn, zoals de drijvende markt in Willemstad.

Culinaire highlight: Plasa Bieu 
Eén van de toppunten van de eetcultuur van Curaçao is Plasa Bieu. Een grote oude hal midden in het stadscentrum van Willemstad (Punda), waar het tijdens de lunch topdrukte is. Toeristen, directeuren en schoonmakers: iedereen komt hier om zijn/haar lunch te nuttigen. In deze hal bevinden zich zes verschillende aanbieders, met elk een grote open houtskool keuken. Hier staan Antilliaanse mama's recht voor je neus allerlei authentieke gerechten te bereiden. Zo staan er o.a. allerlei Stoba's op de kaart, wat een traditionele Curaçaose stoofpot is van grote stukken rund-, lams- of geitenvlees. Maar ook gerechten als vissoep, steak en bami staan op het menu.

We gingen ook langs bij de bekendste vrouw van Plasa Bieu, Zus di Plasa, op zoek naar de bekende Arepa di Pampoena (pompoenpannenkoekjes). Met alle plezier wilde Zus ons leren pompoen-pannenkoekjes te maken. Ze gaf alle ingrediënten prijs en we mochten ook helpen  bij het maken van het beslag.

Receptuur Arepa di Pampoena


Ingrediënten
1

flespompoen
500
gram
gecondenseerde melk, uit blik
1
kilo
tarwemeel
1
zakje
bakpoeder
2,5
pollepels
suiker
snufje

zout
N.B.

rozijnen
N.B.

kaneelpoeder
N.B.

vloeibaar vanille-extract

Werkwijze
Snijd de pompoen in stukken. Kook de pompoen in water en zorg dat de pompoenstukken onder water staan. Als de pompoen gaar gekookt is, giet het vocht af en laat het afkoelen. Stamp de afgekoelde stukken pompoen fijn met een stamper. Laat afkoelen. Meng de gecondenseerde melk erdoor wanneer de pompoen afgekoeld is. Voeg dan suiker, zout, bakpoeder, kaneelpoeder, rozijnen en vanille-extract toe. Meng dit goed door en voeg tot slot beetje bij beetje het tarwemeel toe. Roer dit lang en stevig door totdat zich een egaal beslag vormt. Bak de pompoenpannenkoekjes in een hete pan met boter tot ze goudbruin zijn.

Volgende week nemen we je mee naar... Viëtnam!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten