donderdag 19 juli 2012

Creatieve sessie: ingrediënt

Is het deze zomer wat rustiger in het restaurant? Organiseer dan eens een creatieve sessie met je collega's! Uiteraard gebruik je Gastronomixs als dé culinaire ideeëngenerator voor je creatieve sessie. Wij helpen je op weg en geven je drie verschillende handleidingen. Deel 1: het ingrediënt als startpunt.

Benodigdheden:
- Minimaal 3 enthousiaste personen
- Een laptop waarop Gastronomixs draait
- Iedereen neemt één kookboek mee
- Post-it's, A4 papier en stiften
- Een verfrissend drankje

Voorbereiding:
Het is handig om met een goed gevarieerd gezelschap te zijn: jongens uit de keuken, meiden uit de bediening en van allerlei leeftijden. Het is júist interessant om ook de part-timers en bediening bij de culinaire brainstorm te betrekken, want dan krijg je die verfrissende ideeën waar je naar op zoek bent!

Begin altijd met vaststellen van de opdracht: wat wil je bereiken met de creatieve sessie? Dit keer nemen we een ingrediënt als startpunt. Heb je een kist komkommers binnen laten komen en heb je geen idee wat je er allemaal mee kunt doen?

Werkwijze:
1: Ga eerst individueel en in stilte aan de slag. Schrijf al je ideeën op verschillende post-it's. Iedereen plakt deze op een centrale plek (bijv. flip-over of whiteboard).

2: Pak Gastronomixs erbij en surf een kwartier rond en laat je inspireren. Kijk, uitgaande van het voorbeeld komkommers, niet alleen bij komkommer, maar ook bij andere ingrediënten om op ideeën te komen! Spit ook de meegenomen kookboeken door. Schrijf al je ideeën op verschillende post-it's en plak die bij de rest.

3: Nu ga je hardop en gezamenlijk zoveel mogelijk ideeën spuien! Niks is fout, alles mag gezegd worden, ieder idee kan een ander persoon weer op een nieuw idee brengen. Schrijf nieuwe ideeën op nieuwe Post-it en plak deze bij de rest.

4: Nu gaan we ideeën trechteren: combineer en concretiseer alle ideeën. Sommige ideeën zijn misschien te hoog gegrepen: hoe kun je die vereenvoudigen zodat ze wel maakbaar zijn binnen jouw keuken of kookstijl?

5: Kies uiteindelijk de ideeën uit waar je mee verder gaat. Test deze ideeën in de keuken en proef ze, betrek hier ook je creatieve team bij! Evalueer samen het resultaat en bij succes: laat het je gasten proeven en vraag hun mening!


Laat ons via Twitter #creatievesessie weten hoe het ging!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten