zaterdag 2 juni 2012

Tomatensoorten

Heb je de nieuwe composities van juni al gezien? Wederom hebben we maar liefst 9 seizoensverantwoorde gerechten waar je zelf naar hartenlust op kunt variëren. Eén van deze composities is de tomatenproeverij

Tomaten zijn een van de belangrijkste tuinbouwproducten van Nederland. Bijna alle tomatensoorten over de hele wereld zijn door Nederland veredeld. Tomaten zijn erg geliefd onder de Nederlandse bevolking. De mogelijkheden met tomaten zijn eindeloos, zoals je kunt zien in het componentenschema van tomaat, waar je op dit moment 18 bereidingswijzen van tomaat vindt. 

In de horeca wordt er helaas maar weinig gevarieerd met deze als groente geïnterpreteerde vrucht. In deze compositie wordt gewerkt met verschillende smaakcombinaties en structuren van tomaat, zoals tomatenmarshmallow, tomatenthee en de smaakcombinatie tomaat-kaneel. In een volgende blog zullen we hier verder op ingaan.

In dit blog willen we even stilstaan bij een aantal bijzondere, maar redelijk onbekende tomatensoorten:

Coeur de boeuf tomaten hebben een bijzonder uiterlijk en een bijzondere smaak. De tomaat is sterk geribbeld aan de buitenkant. Het rijpingsproces van deze tomaat begint binnenin de vrucht. Hierdoor is de tomaat ook al eetbaar wanneer deze nog licht aan de buitenkant is. De tomaat is stevig van structuur, geeft weinig sap en is niet zuur. 

Gele en oranje trostomaten hebben door hun zomerse uiterlijk een perfecte decoratieve functie. Naast decoratief zijn ze ook nog eens smaakvol en fris. De smaak is vol en deze tomaat heeft een sappige bite. Van maart tot oktober zijn deze trostomaten goed verkrijgbaar.

Brown sugar tomaten zijn iets groter dan cherrytomaten en donkerrood tot bruin van kleur. De smaak van deze tomaat is vrij zoet en vol. De brown sugar tomaten zijn goed verkrijgbaar van april tot oktober.


1 opmerking: