woensdag 23 mei 2012

Uitgelichte compositie #6


Het is weer woensdag en dus tijd om een compositie uit te lichten! Deze week: mini pita’s met köfte van lamsgehakt. Twee publieksfavorieten (gehakt en pitabroodjes) worden gecombineerd en je waant je direct in Turkse sferen bij de geuren en smaken van dit gerecht. Een uitzonderlijk lekkere combinatie van gehakt op smaak gebracht met köftespecerijen, verse koriander en munt: een absolute topper voor op het terras!

Men zegt dat het pitabroodje is uitgevonden door de Bedoeïenen. De Bedoeïenen combineerden het toen al met yoghurt. In deze combinatie wordt het gecombineerd met caçik: een origineel Turkse saus die in Nederland verbasterd is tot mayonaise met knoflook. Deze compositie bestaat uit de volgende componenten:

- Caçik
- Pita’s en salade
- Lamsgehakt köfte

Onder elke compositie op Gastronomixs vind je variatie-mogelijkheden in de vorm van componenten. De componenten uit de compositie kun je daarmee één op één vervangen. Of voeg een aantal componenten toe om een persoonlijk en eigenzinnig gerecht te creëren. 

Met deze uitgelichte compositie willen we laten zien dat je alleen met componenten van komkommer, dus van maar één ingrediënt, een gerecht op tientallen manieren kan laten veranderen.

De caçik zou vervangen kunnen worden door feta yoghurtsaus die een krachtige tegenhanger vormt bij de salade. Of vervang de caçik door de luchtige komkommerespuma met dille en geitenyoghurt. Door met de componenten tagliatelle van komkommer, tartaar van komkommer, geroosterde mini komkommer en Thaise komkommer te spelen (toevoegen en/of vervangen) creëer je een spetterend gerecht met een frisse of pittige bite!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten