vrijdag 18 mei 2012

Gastchef: Wouter van Laarhoven

Elke maand deelt een bijzondere gastchef één of twee van zijn composities en een aantal componenten met Gastronomixs. Deze maand is onze gastchef: Wouter van Laarhoven. 

Wouter van Laarhoven is sinds 2005 chefkok van Restaurant De Molen in Kaatsheuvel, dat eind 2008 bekroond werd met een michelinster. Daarnaast heeft hij inmiddels zijn eigen bedrijf: ByWouter dat onder andere unieke materialen voor de presentatie van gerechten ontwikkelt. De laatste jaren heeft hij een eigen stijl ontwikkeld die verder gaat dan koken alleen, bij Wouter draait het vooral om bijzondere styling en presentatie van gerechten.

"Het is belangrijk om de beleving van een gerecht door te vertalen naar de gast" zegt Wouter. "Het gaat niet alleen om smaak, maar ook om een gevoel dat je toevoegt. Helaas doet niet iedereen dat. Inspelen op emotie is volgens mij de toekomst, het kan zijn met humor, een herinnering, een geur enzovoorts. Daarbij is de presentatie van een gerecht ontzettend belangrijk. Het kan een verlengde zijn van wat je wilt overbrengen. Laat de gast het beleven in je restaurant!"

Met de gebruikers van Gastronomixs deelt hij zijn compositie: coquilles en komkommer (zie afbeelding). Het gerecht is volledig geïnspireerd op het voorjaar. Frisse smaken van komkommer en yuzu begeleiden de rauwe coquilles en de crème van 100% hazelnoot voegt een wat aardse smaak toe.

Naast de compositie heeft Wouter ook een flink aantal componenten aangeleverd. Een greep uit deze culinaire input van Wouter die je op Gastronomixs terug kunt vinden: 

- in jus gekonfijte knolselderij; 
- olijfpapier;
- paling meloen;
- geïnfuseerde radijs; 
- dominogelei van knolselderij en truffel; 
- meloenganache; 
- rettichpakketjes;
- witlofsushi. 


Wie wil jij graag als gastchef terugzien in een volgende maand? Laat het ons weten!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten